DEN POETISKE RAPTUS

 • DEN POETISKE RAPTUS
 • Dato 27.
  September
  2022
 • Tid 19.30
 • Sted Vejle Musikteater - Store Sal
 • Priser 85 - 385 kr.
 • Genre Skuespil, TeaterVejle (forening)
 • Arrangør Teater Vejle

DEN POETISKE RAPTUS

Folketeatret markerer 300-året for dansk teater med Ernst Bruun Olsens navnkundige teaterstykke fra 1976 – et portræt af vores største teatermand, Ludvig Holberg.

Pietismen har med Frederik den 4. ved magten kastet mørke over København. På teatret i Lille Grønnegade hersker der dog ufortrødent liv og glade dage under ledelse af franske, flamboyante og fremsynede Monsieur og Madame Montaigu.

Om stykket

I embedsboligen i Fiolstræde sidder Ludvig Holberg og holdes med selskab af husholdersken Madam Gelskirchen. Holbergs satiriske heltedigt Peder Paars er netop udkommet, og er misforstået af en håbløs anmelderstab. Netop Peder Paars giver Monsieur og Madame Montaigu anledning til at aflægge Holberg et særdeles vigtigt besøg. Teaterchefen har nemlig fået den kontroversielle idé at lade komedier opføre på dansk og opfordrer derfor Holberg til at skrive til teatret i Lille Grønnegade, som hidtil kun har spillet på fransk for det bedre borgerskab.

Holberg tager udfordringen op, og går dermed i rette med det samfund, han selv regnes som en støtte af. Kultur for folket og komedier på dansk er en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske Madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke. Holberg skrev på halvandet år i starten af 1720’erne ikke mindre end 17 komedier, som blev opført på teatret i Lille Grønnegade. Da Den politiske kandestøber havde premiere 25. september 1722, var det første gang man opførte en komedie på dansk.

I sæson 22/23 fejrer vi 300-året for dansk teater, som netop blev født med Holbergs politiske kandestøber. Ernst Bruun Olsens teaterstykke fra 1976 er ikke blot et fermt og vitalt portræt af vores største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid, men også en påmindelse om kunsten og kulturens svære, men nødvendige rolle i samfundet og ikke mindst betydning for et oplyst verdensbillede.

Bearbejdet af Geir Sveaass, Kasper Wilton og Mette Borg. Der udarbejdes skolemateriale.

Medvirkende

Anders Juul, Tom Jensen, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Simon Kongsted, Jeppe Marling, Karoline Brygmann og Anders Manley
Manuskript Ernst Bruun Olsen
Iscenesættelse Geir Sveaass
Scenografi Marianne Nilsson
Dramaturgi Ninette Mulvad
Koreografi Jeanette Binderup-Schultz
Foto Gudmund Thai

 • Del siden: