• Jordens indre
 • Dato 24.
  Oktober
  2019
 • Tid 19.30
 • Sted Vejle Musikteater - Store Sal
 • Billetpriser 75 - 360 kr.
 • Genre Skuespil, Teaterforeningen
 • Arrangør Vejleegnens Teaterforening

Jordens indre

Iben Hjejle spiller den anerkendte jordskælvsforsker Inge Lehmann og Jesper Lohmann er Niels Bohr i Folketeatrets forestillingsserie om kendte, danske kulturpersonligheder.

”Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvsforskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv. Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, og selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse. I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne, men anerkendelsen udebliver. Inge tvivler på sig selv; hvis det virkelig kan passe, det hun har opdaget, så MÅ der jo være en mand, der har opdaget det før hende! Hun kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og forskningen er henlagt til fritiden, hvor hun i seismologien observerer nogle jordskælvsbølger, der ikke stemmer overens med den hidtidige antagelse af, at jordens indre er flydende.

I JORDENS INDRE tages den dramatiske frihed at lade Niels Bohr repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe.

Men i det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, og hun inviteres til USA og slår sig ned som underviser og forsker. Hun møder også den velansete forsker Harold Jeffreys, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse. Inge Lehmann, som forblev ugift, døde i 1993 som 104-årig, og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Trods hendes banebrydende forskning er hun stort set ukendt i Danmark. Først i 2017 fik hun i København et anerkendende monument ved siden af en buste af Niels Bohr på Frue Plads.

Medvirkende
Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling, Roberta Hilarius Reichardt

Instruktion Victoria Meirik
Scenografi Rebeka Ventzen
Dramaturgi Geir Sveraas, Ninette Mulvad
Foto Gudmund Thai

 • Del siden: