Vores historie
Vi har været en tur i arkiverne – velkommen på opdagelse i udvalgte historiske nedslag i Vejle Musikteaters godt 30-årige historie
Ophavsret & kilder
Der er indhentet tilladelse til brug af anvendt materiale. Hvis du mener, at der er materiale, som vi ikke har rettigheder til, så hører vi gerne fra dig. Kildematerialet er fra Byhistorisk Arkiv, Vejle Amts Folkeblad og eget arkiv.
Formålet har ikke været at begå forskning, så der kan være historiske unøjagtigheder.
Kontakt redaktør: Søren Huld / sorhu@vejle.dk
Forord
De fleste i Vejle Kommune har nok på et eller andet tidspunkt besøgt musikteatret. Ligesom gæster fra hele Trekantområdet og resten landet også er strømmet til i løbet af musikteatrets godt 30-årige historie. Siden åbningen har næsten 3 mio. gæster besøgt det smukke musikteater, som knejser i det majestætiske bakkelandskab i Vejle.
Oplevelserne har været mange. På scenen i Store Sal har både stået store nationale og internationale stjerner, samt lokale foreninger og skoler. Der er blevet leet, grædt, danset, sunget og skrålet til et program, som har omfavnet de fleste og det meste – fra mainstream til det skæve. Ja, i de første 30 år har der været højt til loftet i Vejle Musikteater. Til glæde for alle. For Vejle Musikteater er til for alle!
Den 3. januar 1993 slog Vejle Musikteater og musikteatrets grundlægger, Poul Koch, for første gang dørene op til et stort anlagt åbningsshow i Store Sal – i Danmarks smukkeste sal. Hvis det var muligt at spille en film med alle musikteatrets arrangementer gennem tiden, så ville du blive vidne til en imponerende perlerække af store oplevelser. Vi tør godt sige, at det er oplevelser, som har spillet en betydelig rolle for områdets kulturelle fundament. Ligesom de mange aktiviteter i musikteatret også har haft en positivt indvirkning på det omkringliggende erhvervsliv.
Følg i øvrigt gerne løbende med på denne side, da vi bag kulisserne arbejder på flere spændende historier om musikteatrets historie.
Velkommen med med på opdagelse i udvalgte nedslag i musikteatrets historie!
Poul Koch – musikteatrets visionære grundlægger
Hvis det ikke var for erhvervsmanden Poul Kochs skabertrang og visioner, var Vejle Musikteatret nok ikke blevet bygget allerede i begyndelsen af 1990erne. Faktisk var musikteatret i Vejle det første privatbygget kulturhus i Skandinavien på den tid. Musikteatret blev bygget i årene 1991-1992, og den 3. januar 1993 åbnede dørene for første gang til det nye hus og den smukke Store Sal.
Vi overdriver nok ikke, hvis vi siger, at vejlenserne skylder Poul Koch en stor tak for visionen om et musikteater i Vejle. For i Vejle Musikteater, eller Musikteatret Vejle, som det hed dengang, skabte han vigtige nye brikker for Vejles fælles kulturhistorie.
Poul Koch var i øvrigt en særdeles driftig erhvervsmand på flere kulturelle baner. Han spillede nemlig også en aktiv rolle i opførelsen og driften af Musikteatret Holstebro samt kulturhuset “Bygningen” i Vejle. Inden da var han i næsten ti år direktør for Musikhuset i Århus. Poul Koch spillede derfor en afgørende rolle som kulturkøbmand og for opblomstringen af kulturhuse i provinsen i de år. Han døde i 2000 af et hjerteanfald i en alder af kun 53 år.
Musikteatret bygges 1991 – 1992
Der gik godt et år fra første spadestik, til at musikteatret for første gang slog dørene op den 3. januar 1993. Opførslen af Vejle Musikteater begyndte den 13. december 1991 med det traditionelle første spadestik. Som du kan se på billedet herunder, så var det den daværende borgmester i Vejle, Karl Johan Mortensen, der stod for det første spadestik. I baggrunden på billedet kan du også – til højre – se byrådspolitiker Flemming Christensen, som senere blev borgmester i Vejle.
Borgernes musikteater
Opførslen af Vejle Musikteater fik selvfølgelig en del opmærksomhed og nysgerrige blikke. Under opførslen af musikteatret blev borgere i Vejle Kommune budt indenfor til en rundvisning på byggepladsen. Af billederne nedenfor kan du fx se balkonerne i Store Sal under opbygning.
Det færdige resultat
Forventningens glæde kunne endelig blive udløst, da musikteatret stod flot og færdigbygget ved udgangen af 1992. Her er nogle af de første billeder fra Store Sal. Bemærk sæderne i tidens modefarve – mørkelilla. I dag er der røde sæder i Store Sal.
Musikteatret indvies
I Vejle Musikteaters arkiv fandt vi et udkast til et brev til Hofmarskallatet, hvor Vejles borgmester Carl Johan Mortensen og Direktør Poul Kock inviterer H.M. Dronning Margrethe 2. til den officielle åbning af Vejle Musikteater den 3. januar 1993. Dog foregik åbningen af musikteatret uden dronningen. Herunder kan du se uddrag af invitationen til Hofmarskallatet.
Åbningsshowet
Den 3. januar 1993 kulminerede flere års planlægning og drømme til den store åbning, hvor mange vejlensere var mødt op for at få et glimt af de prominente gæster, der var inviteret til åbningen. Åbningsshowet skulle afspejle musikteatrets rummelige ånd og vise at musikteatret kunne rumme mange genrer. Der var derfor både oplevelser med professionelle og amatører – nationale og internationale navne. Konferencier var den kendte skuespiller Tommy Kenter.
De to fugle
Til indvielsen fik Vejle Musikteater overrakt en figur, bestående af to fugle, af arkitekt Dan Christiansen. Fuglene står stadig i Vejle Musikteater.
Vejlenserne er vilde med det nye musikteater
Aviserne skrev i tiden efter musikteatrets åbning om den positive modtagelse og forventningerne hos vejlenserne til det nye hus.
Forbedringer af salen det første år
Allerede kort efter åbningen modtog Vejle Musikteater bemærkninger fra gæster om ringe lyd og udsyn i Store Sal. Da Vejle Musikteater først og fremmest er byens kulturhus, tog direktør Peter Sindberg oplevelserne meget alvorligt. Allerede 40 dage efter åbningen, blev gulvet i salen bl.a. sænket en meter, så de otte første rækker fik et bedre udsyn, ligesom problemer med udsynet ved balkonen også blev udbedret.
Facaden males
Arkitekt Dan Christiansen havde allerede før Vejle Musikteater blev bygget en idé om at male facaden sort, så den afspejlede teatersalen. Det skulle være en indgangspassage, der førte ind i den magiske ‘teaterkasse’, hvorfor facaden blev malet sort allerede i det første år efter åbningen.
De første år efter åbningen
Vejle Musikteater var frontløber for en spirende tendens i 90’erne. Her skulle enhver kommune med respekt for sit kulturliv have et kulturhus. Samtidig var Vejle Musikteater i sin første levetid Skandinaviens eneste privatdrevne kulturhus. Sommer i Tyrol, Chippendales og De Nattergale var nogle af de første forestillinger, der ramte scenen i Vejle. Musikteatret gjorde også et kæmpe scoop i sit første leveår da Elaine Paige, som var en af datidens helt store stjerner, kom til Vejle. Med sange som ”Don’t cry for me Argentina”, fra musicalen Evita, gav den britiske sanger og skuespiller en fuld publikumssal valuta for billetpengene.
Egne produktioner
Vejle Musikteater havde knap nok åbnet dørene op, før musikteatret kom på Danmarkskortet. For Vejle Musikteater ønskede ikke bare at tilbyde publikum en række gæsteoptrædener. I stedet blev der bygget kulturel bro over Storebælt med en hidtil uset konstruktion, hvor Vejle Musikteater indgik i en fast aftale om at betale en del af regningen for at lave teaterproduktioner med professionelle ensembler. Ligesom at musikteatret i samarbejde med lokale teaterforeninger og kommunen sikrede flere egenproduktioner til byen.
Musikteatret fik for alvor bevist sit værd med musicalen Atlantis, som spillede for fulde sale. Med musicalen viste Vejle Musikteater, at man var i stand til at lave en fuld og professionel opsætning af en stor musical uden for København, som også vakte udlandets interesse. Teaterfolk fra både England, Tyskland, Holland og Belgien tog turen til Vejle for at se, hvad det var, man kunne i Vejle. Vejle Musikteater blev efterfølgende inviteret til Letland og de baltiske lande, med daværende kulturminister Jytte Hilden i spidsen, da man ville eksportere forestillinger til udlandet.
Foruden forestillinger og musicals, lagde Vejle Musikteater også fra 1995 hus til et 40 ugers gratis grundkursus i teaterkunst i samarbejde med Daghøjskolen. Herudover oprettede man i 1996 et egnsteater for børne- og ungdomsteater – Jacob Gade Teatret. Til trods for de høje ambitioner skrantede Vejle Musikteaters økonomi dog allerede få år efter indvielsen, og allerede i 1998 ophørte Vejle Musikteater med at producere egne forestillinger, og blev i højere grad et såkaldt facilityhouse.
Vejle Kommune køber Vejle Musikteater
De første år var økonomisk hårde år for musikteatret. Trods mange besøgende i teatret, så var det svært at komme væk fra de røde tal på bundlinjen. Vejle Kommune forsøgte af flere omgange at støtte økonomisk op om musikteatret for at sikre, at byen fortsat kunne opretholde et levende kulturhus til glæde for både vejlenserne og det store publikum fra oplandet.
Men da det viste sig, at økonomien fortsat var svær at få til at løbe rundt, og da grundlæggeren af Vejle Musikteater Poul Koch pludselig døde i januar 2000, besluttede Økonomiudvalget i Vejle Kommune den 10. april 2000 at købe teaterbygningen af hovedkreditoren – Kommunernes Pensionsforsikring – for 65 mio. kr. Sammen med bygningen overtog kommunen også de 14 ansatte i musikteatret og sikrede dermed, at arrangementerne for resten af året kunne gennemføres. I juni måned samme år besluttede et enigt byråd, at driften af musikteatret overgik til et aktieselskab med fuldt ejerskab af Vejle Kommune.
Seks år senere, i 2006, besluttede et flertal i byrådet at opløse aktieselskabet. Herefter overgik musikteatret til at være en kommunal institution under kommunens Kulturudvalg. I den forbindelse ophørte samarbejdet med direktør Peter Sindberg, som var den første direktør i musikteatret.
Store arrangementer & internationale stjerner
Vejle Musikteater har haft besøg af kunstnere fra den helt store internationale klinge i Store Sal, Byparken i Vejle og i Spektrum Arena Vejle. Herunder er et lille udvalg af de stjerner, som har besøgt musikteatret.
Elaine Paige (1993), Diana Krall (2004, 2012, 2014, 2017, 2023), Joe Cocker (2005), Seal (2005), Dionne Warwick (2005), Beth Hart (2009), José Carreras (2010), Michael Bolton (2010), TOTO (2011), Julio Iglesias (2012), Snoop Dog (2014), Bryan Adams (2014, 2022), Elton John (2015), Cliff Richard (2016), Steve Gadd (2016), Bryan Ferry (2016, 2019), Kris Kristofferson (2018), Boy George/Culture Club (2019), Bob Woodward (2019), Nena (2020, 2023), Suzi Quatro (2022, 2023), Macy Gray (2022), Kim Wilde (2023), The Script (2024), Gregory Porter (2024) m.fl.
De sjove krav og oplevelser fra backstage
Stjernebesøgene har gennem tiden drysset stjernestøv over huset. Det kunne fx være da et stort internationalt navn i sin såkaldte “rider”, havde et krav om en særlig drikkevand på flaske. Vandflaskerne måtte musikteatret importere hele vejen fra Hawaii. Efterfølgende viste det sig, at musikstjernen faktisk drak meget lidt af det dyrt indkøbte vand, og det smagte heller ikke særlig godt, så de dyre dråber endte med at blive smidt ud.
En anden stjerne ville gerne sove eftermiddagslur, så backstage var forbudt område for alle i huset i flere timer, på nær en personlig assistent. Og alle dørhåndtag skulle tilmed pakkes ind i håndklæder, så dørene ikke kunne smække i og larme.
Ja, der har været mange sjove oplevelser igennem tiden. Heldigvis er de fleste stjerner både meget ydmyge og rare. Der ligger ofte et stort pres på stjernernes skuldre, når de går ind på scenen i Store Sal. Spotlys, publikum samt pressens forventninger er rettet mod dem. Deres “krav” skal ses som en måde at skabe ro omkring dem på, så de er forberedte. Det er dedikation og professionalisme. Det har vi stor respekt for.
Et lille udvalg af billedminder
Herunder har vi samlet et lille udvalg af store oplevelser med nogle de største internationale stjerner, som har besøgt musikteatret gennem tiden.
Prince – aftalen var på plads
Den 19. december 2015 skulle selveste Prince have spillet solokoncert i Store Sal. Vejle Musikteater var udvalgt blandt kun to håndfulde koncerthuse i Europa og USA. Årsagen til at Vejle Musikteater, i “lille” Vejle, blev udvalgt, var, at der med tiden var opbygget en særdeles god relation mellem Princes danske agent og Vejle Musikteaters daværende direktør, Toni Lee Larsen. Andre byer på touren var til sammenligning Sydney Opera House, Paris Opera Garnier, samt flere i samme liga. Ja, Vejle Musikteater var sandelig kommet i et flot selskab!
Alt var klar. Aftalen med Prince var i hus og pressematerialet godkendt. Men kort inden offentliggørelsen af koncerten, blev Paris ramt af det forfærdelige terrorangreb den 13. november 2015. I dagene efter angrebet fik musikteatret derfor, forståligt nok, besked om at Prince havde besluttet af udskyde de få koncerter i Europa til et senere tidspunkt. Så offentliggørelsen måtte vente. Bag kulisserne blev der nu arbejdet på højtryk for at finde en ny koncertdato.
I begyndelsen af 2016 blev en ny koncertdato aftalt til juni i 2016 med offentliggørelse i april måned samme år. Det store planlægningsarbejde gik nu i gang igen. Alt blev gjort klar til den store offentliggørelse af “Piano and a Microphone” – solokoncert i store Store Sal i Vejle Musikteater med selveste Prince. Men kort inden offentliggørelsen i april 2016 blev verden den 21. april 2016 ramt af den triste nyhed om, at Prince er død. Han kom derfor desværre aldrig til at gå ind af scenedøren til scenen i Store Sal.
Byparken som koncertrum – musikteatret på græs
Bag kulisserne i musikteatret arbejdes der hele tiden på at forbedre og udvikle oplevelserne i Vejle Musikteater. På vej ind i 10’erne havde musikteatret et “godt øje” til den smukke Bypark i Vejle, som nærmest på symbiotisk vis er bundet sammen med musikteatret. Byparken har nu vist sig, med sin placering, omkranset af byen og den centrale beliggenhed, at være et ideelt oplevelses- og koncertrum.
I juni måned i 2011 afviklede musikteatret sin første udendørskoncert i Byparken i Vejle, da det verdenskendte amerikanske band TOTO gav koncert. Siden har internationale navne som Elton John og Cliff Richard også stået på scenen i den smukke Bypark midt i Vejle.
Senere i 2011, i august måned, blev der for første gang afviklet Rock i Byparken, som i dag stadig afholdes med stor succes. Lige siden 2011 er der hvert år i august måned blevet præsenteret koncerter med de største danske musiknavne. I dag kan man godt sige, at det er blevet en tradition og et tilløbstykke, hvor Vejle mødes til sommer, sol, grønt græs, kolde øl og store musikoplevelser. Her mødes venner, familie, kærester og kollegaer i et skønt fællesskab. Gennem tiden har mange af de største danske musiknavne underholdt vejlenserne til Rock i Byparken. Det er fx Thomas Helmig, Nik & Jay, Rasmus Seebach, TV 2, D-A-D, AQUA, Suspekt, Dizzy Mizz Lizzy og Kim Larsen m.fl.
Royalt stjerneglimmer over musikteatret
Gennem tiden har musikteatret også haft besøg af medlemmer af det danske Kongehus.
Kronprinsparrets Priser
I 2021 kom der for alvor royalt stjerneglimmer over Vejle Musikteater, da H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary uddelte Kronprinsparrets Priser til et stort anlagt TV-show i Store Sal i Vejle Musikteater. Det var en stjernespækket aften, som blev sendt i direkte TV på DR1. Her blev der sat spot på det gode kulturelle formål, samtidig med at borgerne i Vejle fik et glimt af de kongelige og de mange kendte personer, som ankom festklædt på den røde løber.
Jacob Gade Violin-konkurrence og et kongeligt “ups”
Vejle Musikteater har flere gange lagt hus til Jacob Gade violin-konkurrencen, hvor H.K.H. Prinsesse Benedikte er protektor. Her hyldes unge violintalenter i alderen 7-20 år. Konkurrencen afvikles i musikteatret, da konkurrencen er opkaldt efter bysbarnet, den verdensberømte komponist, Jacob Gade. Musikteatret råder nemlig over Jacob Gade Salen (lille sal), som er opkaldt efter den verdenskendte vejlenser. Jacob Gade Salen har en imponerende udsigt udover de flotte bakker og byparken i Vejle.
I 2019 var det imidlertid ikke talenterne på scenen, der stjal pressens opmærksomhed. Foran Vejle Musikteater var H.K.H. Prinsesse Benedikte nemlig blevet låst ude af sin Krone-bil. Chaufføren havde glemt nøglerne inde i bilen. Det var derfor en overrasket Falck-mand, som blev ringet op til en noget atypisk opgave. Siden den uheldige episode har chaufføren heldigvis haft bedre styr på nøglerne, når Krone-bilen er ankommet til Vejle Musikteater i forbindelse med Jacob Gade violinkonkurrencen.
Direktører i Vejle Musikteater
Peter Sindberg (1992-2006)
Peter Sindberg var den første direktør i Vejle Musikteater. Han gjorde en kæmpe indsats for at det nye musikteater kom godt fra land, og lagde det første fundament for at Vejle Musikteater kunne tiltrække store navne fra både ind- og udland.
Morten Koppelhus (2007-2008)
Fratræder efter 7 måneder på posten.
Peter Aude (2008-2009)
I 2008 ansætter Vejle Musikteater den skuespillerudannede Peter Aude som ny direktør. Peter stod i allerede i spidsen for Det Ny Musical Egnsteater i Vejle og blev fra 2008 direktør for både egnsteatret og Vejle Musikteater. Han formåede at få sået en masse kreative spirer i Vejle, som udviklede musikteatret i en professionel retning og skabte netværk i branchen. Da byrådet i slutningen af 2008 besluttede at nedlægge egnsteateret, ophørte samarbejdet med Peter Aude.
Toni Lee Larsen (2009-2019)
I 2009 tiltræder den daværende arrangementschef for musikteatret, Toni Lee Larsen, som ny direktør. Hun var med til at skabe en ny kommerciel profil for musikteatret, og var dermed med til at positionere musikteatret som Trekantområdets største musikteater. Det er også i de år at Byparken og Spektrum for første gang anvendes som koncertrum med store internationale navne som TOTO, Elton John, Cliff Richard, Boy George og Bryan Adams. Derudover lanceres Rock i Byparken også for første gang. Med tiden bliver arrangementet en gæstemagnet i Vejle og omegn.
Mette Kier (2019- )
Mette Kier begynder som direktør i 2019, men kun kort tid efter at hun har sat sig i direktørstolen, så oplever verdenen en corona-epidemi, som lukker landet ned og gør det stort set umuligt at afholde arrangementer i Vejle Musikteater. Derfor var smilet også ekstra stort, da musikteatret igen kunne åbne, og lanceringen af en ny strategi kunne udleves. Hermed er musikteatret for alvor kommet på det nationale landkort med store TV-produktioner, som Danmarks Indsamling (2020) og Kronprinsparrets Priser (2021). Der er også indgået af et unikt og ambitiøst strategisk musicalsamarbejde med Musikteatret i Holstebro og selskabet One and Only Musicals. Sammen har de tre samarbejdspartnere nu manifesteret sig som Danmarks største musicalteater med stor kommerciel og kunstnerisk succes.